Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Μέλισσα: Το σημαντικότερο, ίσως, έντομο στον κόσμο



Η μέλισσα είναι ίσως το πιο πολύτιμο έντομο για τον άνθρωπο, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανικές ουσίες, αλλά και στην προστασία της γης από πιθανές διαβρώσεις. Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ύπαρξη των μελισσών τονίζει μεταξύ άλλων και ο εντομολόγος, καθηγητής Γεωπονίας τουΑριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Θρασυβούλου, ο οποίος μίλησε σχετικά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το 84% από τα καλλιεργούμενα φυτά χρειάζονται τη μέλισσα για επικονίαση, ενώ το 80% της άγριας βλάστησης οφείλεται στις μέλισσες. Συνέπεια της απουσίας τους από το οικοσύστημα θα ήταν συνεπώς και η φτωχότερη διατροφή μας, αφού, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, χωρίς τις μέλισσες, που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στο 15-30% της παραγωγής τροφίμων, θα τρώγαμε μόνο καλαμπόκι, ρύζι και σιτάρι.
Όπως επισημαίνει ο κ. Θρασυβούλου, οι εξελίξεις φαίνεται να είναι θετικές αναφορικά με το μέλλον της μέλισσας και της μελισσοκομίας στη χώρα μας. «Χάρη στους μελισσοκόμους οι πληθυσμοί της μέλισσας είναι περισσότεροι από πέρσι στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα τα μελίσσια (οι κυψέλες) αυξήθηκαν από 1.200.000 σε 1.560.000». Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, το μέλλον των αγριομελισσών στη χώρα μας προβλέπεται μάλλον δυσοίωνο, δεδομένων των κινδύνων, που αυτές αντιμετωπίζουν από τις πυρκαγιές, τα δηλητήρια και τη μονοκαλλιέργεια. «Τα άγρια έντομα είναι εξίσου χρήσιμα και πρέπει να προστατευτούν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Α. Θρασυβούλου.
Επισημαίνοντας τις «γλυκές ευεργεσίες» του μελιού, ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπεύθυνος του εργαστηρίου μελισσοκομίας του πανεπιστημίου της συμπρωτεύουσας, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη στροφή του κόσμου στη μελισσοκομία, είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά Όπως ο ίδιος εξηγεί, είναι και αυτή μια συνέπεια της κρίσης. Συγκεκριμένα, φέτος εκπαιδεύτηκαν 450 μελισσοκόμοι σε τριήμερα σεμινάρια του πανεπιστημίου, ενώ πέρσι οι εκπαιδευόμενοι ήταν μόλις 70.
Οι καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα δώσουν το παρόν κα στη «Γιορτή του Μελιού», που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή ως και την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, στο Πεδίο του Άρεως. Οι εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν ομιλίες, καλλιτεχνικά δρώμενα και τη λειτουργία μικρής αγοράς, με προϊόντα που έχουν ως βάση το μέλι, διοργανώνονται από την 5η κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό Σύλλογο του νομού Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας.
ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...