Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Γιατί είναι καλύτερα να μην αφαιρούνται οι αμυγδαλές των παιδιών


Εδώ και δεκαετίες οι γιατροί συμβουλεύουν την αφαίρεση των αμυγδαλών σε όσους έχουν επανειλημμένως προβλήματα με αυτές. Ωστόσο, ειδικοί επιστήμονες γνωρίζουν σήμερα ότι οι μακροχρόνιοι κίνδυνοι αυτής της αφαίρεσης επιβαρύνουν το γενικότερο ανοσοποιητικό και υπερβαίνουν κατά πολύ τα βραχυπρόθεσμα οφέλη τους μετά την αφαίρεσή τους. Προηγούμενη έρευνα του παν/μιου του Buffalo έχει δείξει ότι η αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδένων οδηγεί σε απώλεια ενεργητικότητας και κινητικότητας που καταλήγει σε πρόσληψη βάρους.

Σε μία άλλη μελέτη αναφέρεται ότι σε 300 παιδιά ηλικίας από 2 έως 8 ετών που οι γιατροί είχαν προτείνει αφαίρεση των αμυγδαλών τους, όσα από αυτά δεν την έκαναν είχαν λιγότερες επισκέψεις το χρόνο στον παιδίατρο και σαν επακόλουθο λιγότερα ιατρικά έξοδα και λοιμώξεις του λαιμού. Μία νέα έρευνα παρουσιάζει αποδείξεις ότι στις αμυγδαλές δημιουργείται ενός ειδικού τύπου ανοσοποιητικό κύτταρο.
Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται Τ-λεμφοκύτταρα ή εν συντομία κύτταρα-Τ τα οποία μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι αναπτύσσονται μόνο στο θύμο αδένα, ένα όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την καρδιά. Η μελέτη που έγινε από το Κέντρο Καρκίνου στο Πολιτειακό παν/μιο του Ohio βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των καρκινικών κυττάρων-Τ, των αυτοάνοσων νοσημάτων και στον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι αμυντικοί μηχανισμοί του ανοσοποιητικού όπως οι αμυγδαλές.
Η μελέτη αυτή αναγνώρισε ότι τα κύτταρα-Τ έχουν πέντε διακριτά στάδια εξέλιξης στις αμυγδαλές. Αυτά τα στάδια που αναγνωρίστηκαν με τη χρήση μοριακών δεικτών στα κύτταρα, μοιάζουν αρκετά με τα στάδια της ανάπτυξης των κυττάρων Τ στο θύμο αδένα, αν και υπάρχουν ορισμένες διαφορές. Η μελέτη έδειξε επιπλέον ότι τα κύτταρα αναπτύσσονται σε μία συγκεκριμένη περιοχή των αμυγδαλών, κοντά στο ινώδες ικρίωμα, η οποία είναι μία περιοχή πολύ ευαίσθητη και σημαντική για την λειτουργία του πρωταρχικού ανοσοποιητικού συστήματος.
«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η λειτουργία του θύμου αδένα είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μίας πλήρης γκάμας κυττάρων-Τ, αν και δεν ήμασταν σίγουροι ότι μπορούσαν να δημιουργηθούν έξω από αυτόν,» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. M.A. Caligiuri. «Θεωρώ ότι η μελέτη μας δίνει απάντησε σε αυτό το δίλημμα. Είναι η πρώτη έρευνα που περιγράφει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης των κυττάρων-Τ έξω από το θύμο αδένα, ενώ παράλληλα δημιουργεί και μία σειρά ερωτημάτων.»
Ο Caligiuri αναφέρει ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν τα κύτταρα-Τ που παράγονται στις αμυγδαλές ωριμάζουν εκεί ή αφήνουν τις αμυγδαλές για να ωριμάσουν αλλού. Επίσης αυτό που μένει για τους ερευνητές είναι να καθορίσουν σε τι ποσοστό παράγονται τα κύτταρα-Τ στο θύμο αδένα και στις αμυγδαλές αντίστοιχα. Δεδομένου ότι οι όλες συνέπειες του φαινομένου αυτού για την ανθρώπινη την υγεία και την ασθένεια δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστές, η αφαίρεση των αμυγδαλών πρέπει οπωσδήποτε να θεωρείται ως ύστατη λύση αφού η αφαίρεσή τους θα μπορούσε να έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.


http://www.terrapapers.com/?p=3977

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...