Πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε δημιουργούν στον οργανισμό μας ένα όξινο περιβάλλον που επιβραδύνει το μεταβολισμό και απορροφά ενέργεια με αποτέλεσμα να γινόμαστε ποιο επιρρεπείς στις ασθένειες και να "βάζουμε" ποιο εύκολα περιττά κιλά. Για μια ποιο υγιεινή διατροφή αλλά και για να χάσουμε ποιο εύκολα βάρος θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες αλκαλικές τροφές και λιγότερες όξινες.
Τα τρόφιμα που είναι αλκαλικά ή όξινα είναι πολύ εύκολο να τα κατηγοριοποιήσουμε ως εξής: μπορούμε να πούμε ότι τα "κακά τρόφιμα" όπως η ζάχαρη, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, η μαγιά, τα αεριούχα ποτά, τα πατατάκια, οι σοκολάτες, το αλκοόλ κλπ ανήκουν στις όξινες τροφές και τα "καλά τρόφιμα" όπως οι σαλάτες και τα λαχανικά ανήκουν στις αλκαλικές τροφές. Τη μεγαλύτερη σύγχυση στην κατηγοριοποίηση αυτή την προκαλούν τα φρούτα, τα οποία παρά τα πολλά θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που περιέχουν, έχουν και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έτσι έχουν όξινη επίδραση στο σώμα μας. Έτσι τα περισσότερα φρούτα ανήκουν στις όξινες τροφές με εξαίρεση το αβοκάντο, το λεμόνι, το λάιμ, το καρπούζι και η ντομάτα.
Η απάντηση είναι πως το pH του ανθρώπινου σώματος είναι 7.4, δηλαδή ελαφρά αλκαλικό. Για να το διατηρήσουμε σε αυτή την τιμή πρέπει να τρώμε πολύ περισσότερες αλκαλικές τροφές σε σχέση με τις όξινες. Η αναλογία πρέπει να είναι περίπου 80% αλκαλικές τροφές και μόνο 20% όξινες.
Αλκαλικές τροφές που πρέπει να τρώμε:
Λαχανικά
Σπαράγγι, Αγκινάρες, Λάχανο, Μαρούλι, Κρεμμύδι, Κουνουπίδι, Ραπανάκι, Λυκοτρίβολο, Μπιζέλια, Φρέσκο κολοκυθάκι, Κόκκινο Λάχανο, Πράσα, Κάρδαμο, Σπανάκι, Γογγύλι, φαγώσιμοι Βολβοί, Καρότο, Φασολάκια, Παντζάρι, Σκόρδο, Σέλινο, Αγρωστώδη (σιτάρι, το κριθάρι κλπ.), Αγγούρι, Μπρόκολο, Λάχανο,Λαχανάκια Βρυξελλών.
Λίπη και Έλαια
Λινάρι, Αβοκάντο, Ελιά, Κοκοφοινικέλαιο.
Φρούτα
Λεμόνι, Λάιμ, Αβοκάντο, Ντομάτα, Γκρέιπ φρουτ, Καρπούζι (είναι σχεδόν ουδέτερο), Ραβέντι.
Ποτά - Ροφήματα
Φρέσκος χυμός λαχανικών, Καθαρό νερό (απεσταγμένο ή ιονισμένα), Νερό με λεμόνι (νερό με φρέσκο λεμόνι ή λάιμ), Τσάι, Μη ζαχαρούχο γάλα σόγιας
Αμύγδαλα, Κολοκύθι, Ηλιοτρόπιο, Σουσάμι, Λινάρι,Φακή, Κύμινο (σπόροι) Όξινες τροφές :
Κρέατα
Χοιρινό, Αρνί, Βοδινό, Κοτόπουλο, Γαλοπούλα
Μαλακόστρακα
αστακοί,γαρίδες,καβούρια,καραβίδες κλπ
Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Γάλα, Αυγά, Τυρί, Κρέμα, Γιαούρτι, Παγωτό
Σπόροι και Ξηροί Καρποί
Αράπικα φιστίκια, Κάσιους Φιστίκια, Φιστίκια Αιγίνης
Ποτά - Ροφήματα
Ανθρακούχα ποτά, Καφές, Μπύρες, Οινοπνευματώδη, Χυμοί φρούτων, Smoothies, Γάλα
Λίπη και Έλαια
Κορεσμένα λίπη, Υδρογονωμένα έλαια, Μαργαρίνη (χειρότερη από το βούτυρο), Αραβοσιτέλαιο, Φυτικά έλαια, Ηλιέλαιο
Άλλα τρόφιμα - Διάφορα
Ξίδι, Λευκό Ζυμαρικά, Λευκό ψωμί, Ψωμί ολικής αλέσεως, Μπισκότα, Σάλτσα σόγιας, Καρυκεύματα (κέτσαπ, μαγιονέζα κλπ), Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, Μέλι, Γλυκά γενικά, Σοκολάτα, Κονσερβοποιημένα τρόφιμα, Σούπες σε σκόνη, Στιγμιαία Γεύματα, Γεύματα από Fast Food
Φρούτα
Όλα τα φρούτα είναι όξινα εκτός από εκείνα που αναγράφονται παραπάνω, στις αλκαλικές τροφές
ΟΞΙΝΕΣ & ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε δημιουργούν στον οργανισμό μας ένα όξινο περιβάλλον που επιβραδύνει το μεταβολισμό και απορροφά ενέργεια με αποτέλεσμα να γινόμαστε ποιο επιρρεπείς στις ασθένειες και να "βάζουμε" ποιο εύκολα περιττά κιλά. Για μια ποιο υγιεινή διατροφή αλλά και για να χάσουμε ποιο εύκολα βάρος θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες αλκαλικές τροφές και λιγότερες όξινες.
Τα τρόφιμα που είναι αλκαλικά ή όξινα είναι πολύ εύκολο να τα κατηγοριοποιήσουμε ως εξής : μπορούμε να πούμε ότι τα "κακά τρόφιμα" όπως η ζάχαρη, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, η μαγιά, τα αεριούχα ποτά, τα πατατάκια, οι σοκολάτες, το αλκοόλ κλπ ανήκουν στις όξινες τροφές και τα "καλά τρόφιμα" όπως οι σαλάτες και τα λαχανικά ανήκουν στις αλκαλικές τροφές. Τη μεγαλύτερη σύγχυση στην κατηγοριοποίηση αυτή την προκαλούν τα φρούτα, τα οποία παρά τα πολλά θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που περιέχουν, έχουν και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έτσι έχουν όξινη επίδραση στο σώμα μας. Έτσι τα περισσότερα φρούτα ανήκουν στις όξινες τροφές με εξαίρεση το αβοκάντο, το λεμόνι, το λάιμ, το καρπούζι και η ντομάτα.
Γιατί όμως πρέπει να τρώμε περισσότερες αλκαλικές τροφές;
Η απάντηση είναι πως το pH του ανθρώπινου σώματος είναι 7.4, δηλαδή ελαφρά αλκαλικό. Για να το διατηρήσουμε σε αυτή την τιμή πρέπει να τρώμε πολύ περισσότερες αλκαλικές τροφές σε σχέση με τις όξινες.
Η αναλογία πρέπει να είναι περίπου 80% αλκαλικές τροφές και μόνο 20% όξινες.
Οι αλκαλικές τροφές είναι η βάση της υγείας. Ανανεώνουν τα κύτταρα μέσω του αίματος. Οι όξινες τροφές οξειδώνουν τους ιστούς και τα όργανα και οδηγούν σε ασθένειες. Η ισορροπία είναι περίπου 80% αλκαλικό περιβάλλον και 20% όξινο.
Ξέρετε ότι το κρέας, τα τυριά αλλά και κάποια φρούτα ή λαχανικά δημιουργούν όξινο περιβάλλον που επιβραδύνει το μεταβολισμό μας, μας απορροφά ενέργεια, μας αφήνει απροστάτευτους στις ασθένειες και μας προσθέτει κιλά; Κι όμως, νέες έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε να αναστρέψουμε τις ζημιές αλλά και να χάσουμε εύκολα βάρος αν καταναλώνουμε περισσότερες τροφές από μια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων. Όπως διευκρινίζει η δρ. Σίντι Ομάρα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, πρέπει να αυξήσουμε κατά 75% στη διατροφή μας τις αλκαλικές και να περιορίσουμε στο 25% τις όξινες τροφές. Σύμφωνα με τη δρ. Ομάρα και την ερευνητική της ομάδα, κάθε τρόφιμο περιέχει και όξινα και αλκαλικά στοιχεία. Πολλά φρούτα έχουν ξινή γεύση, μα τα περισσότερα απ' αυτά βοηθούν στη δημιουργία αλκαλικής κατάστασης που ωφελεί.
Πώς δρουν οι όξινες τροφές.
Όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει πολλές τροφές που δημιουργούν όξινη κατάσταση, το επιπλέον οξύ μπορεί να οξειδώσει τους ιστούς και τα όργανα και να οδηγήσει σε ασθένειες. Μπορεί επίσης να αποτελέσει το αγαπημένο περιβάλλον για επιβλαβή βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς επιφέροντας βλάβες στους αδένες και τα όργανα. Ακόμα, αυτοί οι μικροοργανισμοί παρεμβάλλονται στη σωστή λειτουργία του συκωτιού και του θυρεοειδούς και καθυστερούν τη διαδικασία επεξεργασίας του λίπους. Το αποτέλεσμα είναι νωθρός μεταβολισμός και ακατανίκητη έλξη για φαγητό με επακόλουθο τα αυξημένα λιποκύτταρα και τα επιπλέον κιλά.
Πώς οι αλκαλικές τροφές διευκολύνουν την απώλεια κιλών.
Τρώγοντας περισσότερες αλκαλικές τροφές, διατηρούμε την ισορροπία του σώματος μας περιορίζοντας το όξινο περιβάλλον. Έτσι, δεν υπάρχει ανάγκη να σχηματιστούν καινούρια λιποκύτταρα. Από τη στιγμή που το λίπος που έχουμε ήδη συσσωρεύσει δεν έχει να εξυπηρετήσει κάποιο σκοπό, κυριολεκτικά διαλύεται. Όταν επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία (υπερίσχυση της αλκαλικής κατάστασης) στο σώμα μας, αυτό επανέρχεται φυσιολογικά στο κανονικό του βάρος μέσα σε λίγους μήνες. Σύμφωνα μ' αυτήν τη θεωρία οι αλκαλικές τροφές είναι τα δομικά υλικά για την καλή υγεία. Όταν εισέρχονται στο αίμα μας, αρχίζουν να ανανεώνουν κάθε κύτταρο του σώματος μας. Και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η επιθυμία μας για φαγητό θα μειωθεί και τα επίπεδα της ενέργειας μας θα αυξηθούν. Επιπλέον, θα διαπιστώσουμε αλλαγές και στον καθρέφτη: πιο απαλό και σφιχτό δέρμα, πιο λαμπερά μάτια. Πηγή : http://www.diet4all.gr/alkaline_food.htm
ΠΟΛΥ ΟΞΙΝΕΣ | ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ | ΜΕΤΡΙΑ ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ |
pH 5,0-5,5 | pH περίπου 7,0 | pH 7,5-8,0 |
Αλάτι ιωδιούχο ραφιναρισμένο. | Αβγά | Αβοκάντο |
Αλεύρι ραφιναρισμένο | Αγγούρι | Αλφάλφα |
Αλλαντικά. | Αγκινάρες | Αρακάς |
Ανθρακούχα αναψυκτικά | Αλάτι Θαλασσινό | Βερίκοκα ξερά |
Αποστάγματα. (Γενικά Αλκοόλ). | Αμάρανθος | Βερίκοκα φρέσκα |
Γλυκά με άσπρο αλεύρι και ζάχαρη | Αμύγδαλα | Γκρέιπφρουτ |
Γλυκαντικά τεχνητά | Βατόμουρα | Γλυκοπατάτες |
Επιδόρπια με ζάχαρη ή γλυκαντικά | Βούτυρο | Γογγύλια |
Ζάχαρη και προϊόντα αυτής | Βρώμη | Καλαμπόκι |
Ζελέδες | Γάλα (κυρίως το κατσικίσιο) | Καρότα |
Ζυμαρικά άσπρα. | Γιαούρτι πρόβειο. | Κολοκύθα |
Ζυμαρικά κινέζικα. | Γκοφρέτες δημητριακών χωρίς ζάχαρη | Κολοκυθάκια |
Κακάο. | Δαμάσκηνα | Κουκιά |
Καπνιστά και παστά τρόφιμα | Δημητριακά πρωινού ολ. αλέσεως | Κουνουπίδι |
Καραμέλες. | Ελαιόλαδο. | Λάχανο |
Καφές & ροφήματα με καφεϊνη | Ελιές | Μανταρίνια |
Κρασί. | Ζυμαρικά (μόνο ολικής αλέσεως) | Μαρούλι |
Κρέας ἀρνὶσιο. | Ηλιόσποροι | Μήλα |
Κρέας βοδινὸ. | Καρύδα | Μηλόξιδο |
Κρέας γαλοπούλας. | Καρύδια | Μούρα |
Κρέας κατσικίσιο. | Κάσιους | Μπανάνες |
Κρέας κότας. | Κάστανα | Μπαχαρικά |
Κρέας κουνελιού, λαγού. | Κεράσια | Μπρόκολο |
Κρέας πάπιας. | Κεχρί | Νεκταρίνια |
Κρέας στρουθοκάμηλου. | Κινόα | Παντζάρια |
Κρέας φραγκόκοτας. | Κολοκυθόσποροι | Πατάτα με τη φλούδα |
Κρέας χήνας. | Κράκερ δημητριακών χωρίς ζάχαρη | Πιπεριές |
Κρέας χοιρινὸ. | Κρεμμύδια φρέσκα και ξερά | Πιπερόριζα φρέσκια |
Κρέμες διάφορες | Κριθάρι σπόροι | Πιπερόριζα φρέσκια |
Κυνήγι Φασιανὸς, πέρδικα, ορτίκι. | Λαχανάκια βριξελών | Πορτοκάλια |
Μαγιονέζα εμπορίου. | Λιναρόσποροι | Ροδάκινα |
Μαρμελάδες | Μακαντέμια | Σέλινο |
Μπισκότα. | Μανιτάρια | Σκόρδο |
Μπύρα. | Μαργαρίνες (μη υδρογονωμένες) | Σμέουρα |
Ντομάτα (μαγειρεμένη). | Μελάσα | Σπανάκι & συναφή χόρτα |
Ξύδι. | Μέλι | Σταφίδες μαύρες |
Οστρακοειδή (ειδικά τα στρείδια). | Μελιτζάνα | Σύκα φρέσκα |
Παγωτά | Μη υδρογονωμένα φυτικά έλαια. | Φασολάκια φρέσκα |
Ρύζι αποφλοιωμένο | Μοσχοκάρυδο | Φραγκοστάφυλο |
Σάλτσες τυποποιημένες | Μούσλι | Φράουλες |
Σιμιγδάλι | Μουστάρδα | Χαρούπια |
Σοκολάτα | Μπάμιες | Χουρμάδες φρέσκοι |
Τρόφιμα με χημικά πρόσθετα | Μπαχαρικά. | ΠΟΛΥ ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ |
Τσάι μαύρο. | Ντομάτα | pH 8,5-9,0 |
Τυριά (Ανακατεργασμένα). | Ξινόγαλο | Αγαρ-Αγαρ |
Ψάρια. (Μόνο Ξιφίας, και φαγκρί) | Παντζάρια | Ακτινίδια |
Ψωμί, αρτοσκευάσματα | Παξιμάδια (επτάζυμα) | Ανανάς φρέσκος |
ΜΕΤΡΙΑ ΟΞΙΝΕΣ | Παξιμάδια (κριθαρένια) | Αντίδια |
pH 6,0-6,5 | Παξιμάδια (σίκαλης) | Αφεψήματα βοτάνων |
Γιαούρτι βιομηχανοποιημένο. | Πάστες από ξηρούς καρπούς | Αχλάδια |
Γιαούρτι επιδόρπιο. | Ποπ-κορν σπιτικό | Καρπούζι |
Γλυκά με σπόρους και μέλι. | Πράσο | Λάιμ |
Δημητριακά πρωινού επεξεργ. | Ρεβίθια | Λεμόνι |
Κέτσαπ | Ρεπάνι | Μαϊντανός |
Κρασί χωρίς χημικά | Ροφήματα από ξηρούς καρπούς | Μάνγκο |
Κρέμα γάλακτος | Ρύζι αναποφλοίωτο | Νεροκάρδαμο |
Μαγιονέζα σπιτική | Σάλτσες σπιτικές | Παπάγια |
Μαλάκια | Σιρόπι Σφενδάμου ανεπεξέργαστο | Πεπόνι |
Μπανάνες πράσινες | Σόγια και προϊόντα σόγιας | Σόδα μαγειρική (υπεραλκαλική) |
Μύδια | Σουσάμι | Σπαράγγια |
Πατάτες χωρίς φλούδα | Ταχίνι | Σταφίδες ξανθές |
Πίκλες | Τυρί & Γάλα Σόγιας. | Σταφύλια |
Πλιγούρι | Τυρί Κατίκι Δομοκού. | Σύκα ξερά. |
Ρύζι μερικώς αποφλοιωμένο | Τυριά από πρόβειο ή γίδινο γάλα | Φρούτα του πάθους. |
Σιρόπι Σφενδάμου (επεξεργασμένο) | Φάβα | Φύκια |
Στάρι | Φακές | Χουρμάδες ξεροί |
Τυριά κίτρινα | Φασόλια | Χυμοί λαχανικών |
Φαγόπυρο | Φιστίκια (εκτός από αράπικο) | Χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη |
Φιστίκια αράπικα | Φρουκτόζη. | |
Ψάρια | Φύτρα δημητριακών | |
Ψωμί ολικής αλέσεως | Φυτρωμένα σιτηρά. | |
Ψωμί σίκαλης ολικής αλέσεως | ||
Ψωμί των Εσσαίων. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου