Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Η σημασία του ηλίου για την υγεία μας



Γνωρίζατε πως όταν βγαίνετε έξω στον ήλιο ενισχύετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία περισσότερων λευκών αιμοσφαιρίων ώστε να μπορεί ο οργανισμός να καταπολεμά ασθένειες. Ο ήλιος σκοτώνει επίσης όλα τα είδη των βακτηρίων, ιών, μυκήτων , ακόμα και μερικά παράσιτα στα ρούχα και στο νερό.
Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η έκθεση στο φως του ηλίου καταπολεμά το έκζεμα*, την ακμή , την ψωρίαση. Το φως βελτιώνει το κυκλοφορικό αυξάνοντας τα επίπεδα οξυγόνου στα κύτταρα του αίματος με αποτέλεσμα να παράγεται περισσότερη ενέργεια.
Επίσης το ηλιακό φως βελτιώνει τη διάθεση. Με περισσότερο ήλιο έχετε μεγαλύτερα επίπεδα ενδορφινών και σεροτονίνης, αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι και η ζωή σας φαίνεται πιο εύκολη. Επίσης ενισχύεται το γαστρεντερικό σύστημα και ο μεταβολισμός.
Το φως το ηλίου μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθά στην απώλεια βάρους , βελτιώνει την λειτουργία του ήπατος και των νεφρών καθώς διεγείρει την επίφυση που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των ορμονών.
Επίσης, το μαύρισμα είναι σημαντικό για την υγεία του δέρματος καθώς προφυλάσσει από λοιμώξεις.  Έχετε πιο υγιή οστά επειδή ενισχύεται η βιταμίνη D η οποία μειώνει τη χοληστερίνη και προλαμβάνονται έτσι καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Η έλλειψη βιταμίνης D και ηλιακού φωτός μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια των επινεφριδίων, αλλεργίες, αυτοάνοσες διαταραχές, διαβήτη, σεξουαλική δυσλειτουργία, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, προβλήματα συμπεριφοράς.
Μελέτες που εκπονήθηκαν το 2007 έδειξαν ότι όσοι εργάστηκαν υπό το φως του ηλίου είχαν λιγότερα προβλήματα στα οστά τους. Όσοι δεν είχαν ποτέ σχεδόν βγει στον ήλιο, είχαν πολύ υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του λεμφώματος Hodgkin** , ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως η έλλειψη έκθεσης στο ηλιακό φως μπορεί να συνδέεται και με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη φωτός μπορεί να οδηγήσει σε ρευματοειδή αρθρίτιδα, άσθμα, βρογχίτιδα, κρυολογήματα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, νόσο του Crohn*** , γαστρεντερίτιδα, σχιζοφρένεια, μυοπάθεια και ακόμα και προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα. Πλέον όσοι «μαζεύουν ηλιακό φως» είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα Αλτσχάιμερ, ενώ άτομα με Πάρκινσον μπορούν να επωφεληθούν.
Ο ήλιος βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου διότι ο εγκέφαλος παράγει περισσότερημελατονίνη**** , ενώ υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι η μελατονίνη μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά από πρόωρη γέννα μπορούν να αποκτήσουν καλύτερη λειτουργία αίματος και λιγότερα νευρολογικά προβλήματα αν εκτεθούν σε ελάχιστο ηλιακό φως. Ταυτόχρονα η έκθεση στον ήλιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, προστάτη, παχέος εντέρου και καρκίνου του μαστού , ενώ όσοι πάσχουν από ίκτερο , βελτιώνονται.
*κατάσταση του δέρματος που έχει πολλές διαφορετικές αιτίες, χαρακτηρίζεται συνήθως από ξηρότητα, κνησμό, ερυθρότητα και φλεγμονή.
**καρκίνος του λεμφατικού ιστού
*** Η νόσος του Crohn είναι μία πάθηση στην οποία το τοίχωμα ενός ή περισσοτέρων τμημάτων του πεπτικού συστήματος πρήζεται, ερεθίζεται και φουσκώνει. Αυτό το πρήξιμο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα και την στένωση του πεπτικού σωλήνα σε αυτό το σημείο. Τα προσβεβλημένα από Crohn τμήματα μπορεί να είναι από λίγα εκατοστά εντέρου ή και μεγαλύτερα, ένα μέτρο ή και περισσότερο. Μπορεί να προσβληθεί οποιοδήποτε σημείο της περιοχής από το στόμα έως τον πρωκτό ενώ μπορεί να είναι προσβεβλημένες και περισσότερα από ένα σημεία κάθε φορά. Το πιο σύνηθες σημείο όπου παρουσιάζεται η φλεγμονή είναι ο τελικός ειλεός, αλλά μπορεί και να προσβληθεί μέρος του κόλου ή και όλο, είτε μόνο του είτε μαζί με τον πλαϊνό ειλεό. Επίσης είναι συχνή και η φλεγμονή μέσα ή γύρω από τον πρωκτό. Η φλεγμονή μπορεί να διαμορφωθεί σε: (α) σχισμές (ελκώδη ρήγματα) στο δέρμα ή το πρωκτικό κανάλι, (β) συρίγγια (μικρές σχισμές που βγάζουν πύον) γύρω από τον πρωκτό, ή (γ) δακτύλιους (πρησμένα και συχνά επίπονα εξογκώματα) ακριβώς έξω από τον πρωκτό.
**** Η μελατονίνη είναι ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα από την επίφυση. Βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε.
omtimes / Μετάφραση Επιστημονικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...