Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ… Αλήθειες και ψέματα σχετικά με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο…Αλήθειες και ψέματα σχετικά με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο…
Πολλά έχουν ακουστεί σχετικά με το τι ισχύει σχετικά με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Διάφοροι «ειδικοί», παρουσιαστές, σκηνοθέτες, άσχετοι, παρατρεχάμενοι, ευνοούμενοι, πολιτικοί και άλλοι αναπαράγουν την ψευδαίσθηση, ότι λευκά, άκυρα και αποχή «μετράνε» στο τελικό αποτέλεσμα.


Αυτού του είδους η ενημέρωση είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων λανθασμένη, λόγω άγνοιας και στην χειρότερη συστηματικό ψέμα.

Σύμφωνα με τον νόμο 3231/2004, καθώς και με τις αλλαγές που έχει υποστεί το 2006, τα λευκά, τα άκυρα και η αποχή , στην ουσία «προικοδοτούν» το πρώτο κόμμα σε ψήφους με 50 έδρες, έναντι 40 που ίσχυε παλαιότερα.
Στην ουσία, σε αυτή την περίπτωση αν ένα κόμμα έρθει πρώτο με ποσοστό 40,4 επί των έγκυρων ψήφων (περιλαμβανόμενων και των λευκών, που πλέον προσμετρούνται ως έγκυρες), θα πάρει επιπλέον 50 έδρες. Ακόμα οι άκυρες ή η αποχή ΔΕΝ προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Για να γίνει πιο σαφές: αν έχουμε ένα υποθετικό εκλογικό σώμα, 10.000 εκλογέων και από αυτούς ψηφίσουν οι 1.000, και το πρώτο κόμμα μαζέψει 404 ψήφους , θα πάρει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό ισχύει ακόμα και αν από τις υπόλοιπες 9.000 ψήφους , οι 4.000 δεν πάνε να ψηφίσουν, 3.000 είναι άκυρες και οι υπόλοιπες 2.000 λευκές!

Με δυο λόγια, στις επόμενες εκλογές, αν ΔΕΝ θέλουμε κάποια από τα «γνωστά» κόμματα να πάρει την πλειοψηφία , βασιζόμενο σε λευκό, άκυρο ή αποχή ο ψηφοφόρος θα πρέπει να πάει να ψηφίσει.

Γιατί υπάρχει τώρα αυτή η παραφιλολογία; Και αναμασάται πως «αν το 50% και ένας ψήφος είναι άκυρο ή αποχή» τότε θα υπάρξει αυτοδιάλυση των υπαρχόντων κομμάτων;

Για λόγους παραπλανητικούς, είτε λόγω αμάθειας. Η διάταξη αυτή όμως δεν έχει καμία σχέση με το ισχύον Σύνταγμα ή τον ισχύον εκλογικό νόμο, καθότι έχει καταργηθεί.

Επομένως: Στις επερχόμενες εκλογές συνιστάται η συμμετοχή στις εκλογές.

Σημειώστε πως: Στην Ελλάδα η λευκή ψήφος αποκλείστηκε από το σύστημα κοινοβουλευτικής κατανομής (δεν προσμετράται στο σύνολο και μπαίνει στην ίδια κατηγορία με την άκυρη κατά τον υπολογισμό) με τον νόμο 3434 του 2006, πιθανόν για την διευκόλυνση του σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας. Προηγούμενα, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματική μια τέτοια κίνηση με την απόφαση 12/2005, θεωρώντας ότι η ρίψη λευκής ψήφου είναι εξάσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Η απόφαση αυτή ήρθε πάντως σε αντίθεση με αποφάσεις του ίδιου του ΑΕΔ αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες η μη προσμέτρηση των λευκών κατά την εξεύρεση του εκλογικού μέτρου είχε κριθεί συνταγματική.

Συνεπώς, προς το παρόν η λευκή ψήφος δεν προσμετράται και αντιμετωπίζεται παρόμοια με την άκυρη κατά την κατανομή κοινοβουλευτικών εδρών.

Παρόλα αυτά, στα εκλογικά κέντρα προσμετράται σαν ξεχωριστό στατιστικό στοιχείο.


Ένωση αγανακτισμένων αποφασισμένων Ελλήνων
RAMNOUSIA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...