Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΚΡΟΝΟΣ ΠΑΤΗΡ = 999

ΚΡΟΝΟΣ Η' SATURN Η' SATUR Η' SATUR-DAY Η' ΣΑΒΒΑΤΟ Η' ΣΑΒΒΙΤ H' SAVIOR H' ΣΩΤΗΡ (ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΣΑΞΟΝΩΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΩΝ) Η' Ο 7ΟΣ ΙΕΡΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΑΜΠΤΑΪ Η' ΣΑΒΒΑΤΑΪ Η' ΣΑΒΒΑΩΘ, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΓΙΑΧΒΕΙΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ ΗΤΟΙ ΤΗΣ ΟΜΟΡΥΘΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΩΝ 2 ΓΑΛΑΞΙΑΚΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ.

Ο πλανήτης του Σαββάτου

Ze'ev Orzech γράφει από Corvallis, Όρεγκον: "Είμαι intrigued από τη σχέση μεταξύ του εβραϊκό όνομα για τον πλανήτη Κρόνο, Shabtai, η οποία προέρχεται από το Σσαμπάτ, και« Satur »ή ως« ημέρα του Κρόνου. »« Πώς, αυτός ρωτά, είμαστε να το εξηγήσουμε αυτό;
Το γεγονός ότι υπάρχει πράγματι μια σχέση φαίνεται πέρα ​​από κάθε αμφιβολία. Το ερώτημα είναι τι ήρθε πρώτα. Μήπως μη-Εβραίοι αποκαλούν η έβδομη ημέρα της εβδομάδας "ημέρα του Κρόνου", επειδή οι Εβραίοι ονομάζονται Κρόνος Shabtai - δηλαδή, ο πλανήτης του Σαββάτου - ή έκανε Εβραίοι κλήση Κρόνος Shabtai γιατί μη-Εβραίους ονομάζεται η έβδομη ημέρα της εβδομάδας "ημέρα του Κρόνου";
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, θα πρέπει να ρωτήσετε πότε η λέξη Shabtai εισήχθη στα εβραϊκά και όταν πεθαίνει Saturni, "ημέρα του Κρόνου," εισήλθε λατινικά, από όπου τελικά εξαπλωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Αγγλικών. Η πρώτη εβραϊκό κείμενο που περιέχει τα ονόματα των πλανητών είναι Bereshit Rabba, μια συλλογή από midrashim για το βιβλίο της Γένεσης, ίσως για πρώτη φορά στο γράψιμο στον πέμπτο αιώνα μ.Χ. Σε μια θέση σε αυτό, υπάρχει αναφορά σε πόσο καιρό παίρνει τις έξι ανεξάρτητα κινούμενα ουράνια σώματα από το φεγγάρι, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος σε τροχιά γύρω από την έβδομη σώμα, τον ήλιο. Ο υδράργυρος που ονομάζεται Kokhav h.ama ("η Sun Star")? Αφροδίτη, Noga ("Φωτεινότητα")? Άρη, ma'adim ("Η Red One")? Δία, tsedek («Δικαιοσύνη»), και ο Κρόνος, Shabtai . (Ουρανό και τον Πλούτωνα, η οποία δεν μπορεί να συντάσσεται με γυμνό μάτι, ήταν άγνωστος στον αρχαίο κόσμο.) Αλλά ενώ αυτό μας δίνει μια τελευταία δυνατή ημερομηνία για την ύπαρξη αυτών των λέξεων Εβραϊκά, αυτό δεν μας δίνει ένα νωρίτερο ένα: Παρά το γεγονός ότι είναι αναμφίβολα μετα-βιβλική, που είναι αρκετά θεωρητικά θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο από ό, τι την σύνταξη του Bereshit Rabba.
Εξετάζοντας το θέμα από τη λατινική πλευρά της εικόνας, γνωρίζουμε ότι η εβδομάδα επτά ημερών έφθασε στο Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέσα από την χριστιανική εκκλησία, την οποία ενέκρινε από τον Ιουδαϊσμό, έτσι ώστε όταν ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος θεσμοθετημένη Χριστιανισμό στις αρχές του τέταρτου αιώνα CE, το έγινε μέρος της επίσημης ρωμαϊκό ημερολόγιο. Όμως, οι Ρωμαίοι είχαν επίσης μια προ-Χριστιανική εβδομάδα τη δική τους. Γνωστή ως η «nundinal κύκλο," αυτό είχε αρχικά εννέα, και σε μεταγενέστερο στάδιο, οκτώ ημέρες, κάθε κύκλος τελειώνει με την ημέρα της αγοράς. Αυτή η μέρα ήταν γνωστή ως nundinae, και οι άλλες ημέρες ήταν το όνομα για τον ήλιο, το φεγγάρι και πέντε ορατοί πλανήτες, καθένα από τα οποία πιστεύεται ότι κυριαρχεί ένας από αυτούς. Έτσι, δεν υπήρχε πεθαίνει Solis ή "Day Sun"? Πεθαίνει Lunae ή "ημέρα φεγγάρι" (Αγγλικά Δευτέρα, Γαλλικά lundi, ισπανικά Lunes)? Πεθαίνει Μάρτης ή "Άρη" ημέρα "(γαλλικά Mardi, ισπανικά Martes)? Πεθαίνει Mercurii ή" ημέρα του Ερμή "(mercredi, miércoles)? πεθαίνει joves ή" «ημέρα του Δία» (jeudi, jueves)? πεθαίνει Βένερης ή "Αφροδίτη" ημέρα "(vendredi, Viernes)? και πεθαίνει Saturni. (Γαλλικά και ισπανικά samedi Σαμπατό δεν προέρχονται από Saturni πεθαίνει, αλλά από τη Λατινική sabbata, η οποία πηγαίνει πίσω στα Εβραϊκά Shabbat).
Πότε αυτά τα λατινικά ονόματα έρχονται σε ύπαρξη; Πρώτα λίγο μας αποδείξεις για κάποια από αυτές, στην οποία οδηγήθηκε από μια μεγάλη εβραϊκή λεξικογράφος, Eliezer Ben-Yehuda, είναι μια ενδιαφέρουσα ένα - και πιο σχετικές για τη συζήτησή μας. Στο στίχο του Λατίνου ποιητή Τίβουλλος, που έζησε τον πρώτο αιώνα π.Χ., υπάρχει ένα απόσπασμα λέει από ένα ταξίδι που έκανε από την Ιταλία στην Ελλάδα, παρά προαισθήματα του ότι θα εξελιχθεί άσχημα, έτσι ώστε, σε μετάφραση Loeb Classical Library μου, συνέχισε την αναζήτηση "στην ανησυχία μου για τους λόγους να χαλαρώσετε και να καθυστερήσει [καθορίζει]. Είτε [οιωνοί της] πουλιά ή λόγια του ήταν κακός οιωνός προσχήματα μου, ή δεν υπήρχε το καταραμένο ημέρα του Κρόνου να με κρατούν. "
Καταραμένο; Ή μήπως μια καλύτερη μετάφραση είναι "ιερή"; Τίβουλλος μιλά πεθαίνει Saturni Sacra, και Sacra στη Λατινική μπορεί να σημαίνει είτε από αυτά τα δύο πράγματα, ανάλογα με το πλαίσιο. Ένα ή τον άλλο τρόπο, φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι, ακόμα κι αν δεν ήταν ένας Εβραίος, Τίβουλλος αναφερόταν στο Ιουδαϊκό Σάββατο - των οποίων η απαγόρευση για τα ταξίδια, αν κάποιος έψαχνε για προληπτικούς δικαιολογία για να μείνετε στο σπίτι, θα μπορούσε να αποτρέψει μια μη- εβραίος, πάρα πολύ.
Ένα δεύτερο κομμάτι της στοιχεία, αναφέρθηκε επίσης από τον Ben-Yehuda, προέρχεται από τον Τάκιτο, ένας Ρωμαίος ιστορικός. Γράφοντας στα τέλη του πρώτου ή στις αρχές του δεύτερου αιώνα μ.Χ., ο Τάκιτος μας λέει ότι οι Εβραίοι ξεκουραστούν κάθε έβδομη ημέρα, και η γη ας βρίσκονται σε αγρανάπαυση κάθε έβδομο έτος, προς τιμήν του Κρόνου, το έβδομο και το υψηλότερο από τα ουράνια σώματα. Αν και ο ίδιος δεν λέει ότι οι Εβραίοι λατρεία του Κρόνου, ο Τάκιτος δεν αναφέρει ότι θεωρείται από αυτούς να είναι ο πλανήτης με την πιο ισχυρή επιρροή στην ανθρώπινη ζωή.
Tibellus προηγείται χρονικώς Bereshit Rabba από 500 χρόνια. Τάκιτος πράττει κατά τουλάχιστον 300. Είναι πιθανό, επομένως, ότι πεθαίνει Saturni είναι ένας παλαιότερος όρος από Shabtai, και ότι, ακόμη και πριν από την άνοδο του Χριστιανισμού, οι Ρωμαίοι, γνωρίζουν ότι οι Εβραίοι αναπαύονται κάθε επτά ημέρες και αναρωτιούνται γιατί το έκανε, αυτό οφείλεται στο ρόλο που διαδραματίζει στην θρησκεία τους από τον Κρόνο και αναφέρεται στο εβραϊκό Σάββατο ως «ημέρα του Κρόνου." Ίσως οι άλλες χώρες της Λατινικής ονόματα για τις ημέρες της εβδομάδας - solis πεθαίνει, πεθαίνει Lunae, κ.λπ. - ήταν το πρότυπο για Saturni πεθαίνει και ακολούθησε μετά από αυτό. Αλλά σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια του χρόνου, ο όρος πεθαίνει Saturni θα επηρεάσει τους Εβραίους, επίσης, να συνδέσει τους Sabbath με τον Κρόνο και να καλέσετε τον τελευταίο Shabtai. Αυτό μου φαίνεται η πιο λογική υπόθεση.
Ερωτήσεις για Φιλόλογος μπορούν να σταλούν philologos@forward.com .


Read more: http://forward.com/articles/9794/the-sabbath-planet/#ixzz2Hx0hyKL1


http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=39&t=147709&start=90

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...