Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Η βιταμίνη D απαραίτητη για την υγεία του μυαλού και για βελτιωμένη νόηση


Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Manchester αναφέρει ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D που αφθονούν στο άμεσο ηλιακό φως, βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του νου και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ερευνητές εξέτασαν πάνω από 3000 ευρωπαίους άνδρες μεταξύ 40 και 79 ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης, ξεπέρασαν τις δοκιμές επεξεργασίας πληροφοριών μνήμης.
Ο Dr. Iain Lange που πραγματοποίησε παρόμοια έρευνα, προειδοποιεί ότι η κακή διατροφή σε γενικές γραμμές (όχι απαραίτητα η έλλειψη βιταμίνης D) θα μπορούσε να ευθύνεται για την κακή πνευματική απόδοση. Ακόμα κι έτσι, παραδέχεται ότι τα στοιχεία για την βιταμίνη D αυξάνονται και ότι μπορεί να διασφαλίσει τα εγκεφαλικά κύτταρα και τα σηματοδοτικά μονοπάτια του εγκεφάλου.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει επιπτώσεις στην υγεία και στο νου
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με ραχίτιδα στα παιδιά, αδύναμα οστά σε
ηλικιωμένους, κακή υγεία του νου, καρδιακές παθήσεις , διαβήτη και καρκίνο. Επίσης το 2010 αναφέρθηκε ότι ευνοείται και η νόσος πάρκινσον , μία νευρολογική διαταραχή που σχετίζεται με γνωστική εξασθένηση.
Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια αναφέρουν ότι τα ζώα βιώνουν την πρόωρη γήρανση, καθυστέρηση ανάπτυξης, οστεοπόρωση, αρτηριοσκλήρωση, ανοσολογική ανεπάρκεια, ατροφία οργάνων και δέρματος και σύντομη διάρκεια ζωής λόγω των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D.
Παρά τις ολοένα αυξανόμενες αποδείξεις, οι ερευνητές δεν κάνουν λόγο για την υψηλή χρησιμότητα της βιταμίνης D.
Συσχετισμός με ορμόνες
Μερικοί λένε ότι η βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει μία ώθηση στην προστατευτική ορμονική δραστηριότητα του εγκεφάλου, αν και μόνο έρευνες σε ζώα και όχι σε ανθρώπους μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη θεωρία. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D χτίζει ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα και κάποιοι άλλοι ότι διαθέτει την ικανότητα να τονώνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών αποτοξινώνοντας τον εγκέφαλο.
naturalsociety / Μετάφραση Επιστημονικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...