Τι τρέχει με τον Ζεόλιθο “Θράκης”?
Σας γράφω για να ασχοληθείτε για ενα θέμα που μου έκανε εντύπωση για να δώσετε απαντήσεις μέσα απο την έρευνα σας.
Κυκλοφορεί σκεύασμα ΖΕΟΛΙΘΟΣ Θράκης ( http://www.superfoods.gr/P–56 ) .
[ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Το συγκεκριμένο σκεύασμα στην ετικέτα του, γράφει Ζεόλιθος Θράκης ΤΜ.
Το ΤΜ προφανώς είναι TRADE MARK, δηλαδή δηλώνει εμπορικό κατοχυρωμένο όνομα και οχι προέλευση.
Ιδιοφυές? Τ ώρα πόσοι, το καταλαβαίνουν, τι να πώ, τα συμπεράσματα δικά σας.]
Πρώτον : Αυτό οπως παρατηρείς κυκλοφορεί γύρω στα 25 ευρώ. Ο ζεόλιθος πωλείται προς 20 λεπτά το κιλό . Το παραπάνω προιόν σε κάθε χάπι λέει οτι έχει 350 mg . Αρα μήπως η εταιρεία αυτή βρήκε το χρυσό αυγό?
Δεύτερον: η εταιρεία αυτή διαφημίζει το προιόν, σαν προιόν το οποίο προέκυψε απο τα λατομεία του Εβρου.
Αν ψάξεις στο ίντερνετ θα δεις οτι αυτά τα λατομεία δεν λειτουργούν και δεν
έχουν άδεια εκμετάλευσης και εξόρυξης . Υπάρχει μια …πολιτική αντιδικία που κρατάει μεταξυ του υπουργείου κλιματικής αλλαγής και μεταξύ ενός βουλευτή του Εβρου..
Αρα το προιον ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΘΡΑΚΗΣ μας δουλεύει γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να εκμεταλεύονται νόμιμα την εξόρυξη απο την Θράκη, αρα το παίρνουν παράνομα ή το προιον ζεόλιθος Θράκης δεν είναι Θραάης αλλα Ουγκάντας, η Βουλγαρίας και βάλε.
Και στις 2 περιπτώσεις η εταιρεία μας δουλεύει ασύστολα.
Παρακαλώ κάντε μια έρευνα να δούμε τι γίνετε επιτέλους.
Αναρτήθηκε από V.K.
Νέα επεισόδια στο σήριαλ του ζεόλιθου της Θράκης
Να ανακαλέσει την «υβριστική του απάντηση» αναφορικά με το διαγωνισμό για το ζεόλιθο στον Έβρο ζητεί με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr από τoν υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, ο τέως υφυπουργός και βουλευτής Έβρου ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος, δίνοντας στη συνέχεια στην κόντρα τους που ξεκίνησε με απάντηση του πρώτου στη Βουλή.
Μάλιστα, ο κ. Ντόλιος αφήνει υπονοούμενα για τη στάση του συναδέλφου του, θέτοντας του σειρά ερωτημάτων με επίκεντρο τις εταιρείες που εισάγουν το ζεόλιθο στη χώρα μας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι «ο διαγωνισμός κολλάει», που, όπως λέει, «’κυκλοφορούν’ στο νομό (σ.σ.: Έβρου) ευρέως».
Η συνέντευξη του τ. υφυπουργού έχει ως εξής:
Θα ήθελα να κάνετε ένα πρώτο σχόλιο, κ. υπουργέ, στη σκληρή απάντηση του υφυπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, αναφορικά με την ερώτηση που κάνατε για το ζεόλιθο στον Έβρο;
Έκπληξη και αλγεινή εντύπωση μου προκάλεσε η απάντηση του κ. Μανιάτη στην ερώτησή μου. Μια ερώτηση που ήθελε να του δώσει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να απαντήσει με έναν τέτοιο τρόπο, εξαλείφοντας όλες τις φήμες οι οποίες διακινούνται μέσω υπηρεσιών στο νομό Έβρου.
Το κείμενο της απάντησης είναι υβριστικό απέναντί μου, γι’ αυτό και ένιωσα έκπληξη. Ήμουν σε διαρκή επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα με τον κ. Μανιάτη, και με κάνει να σκεφθώ διάφορα πράγματα: γιατί αυτή η έλλειψη ψυχραιμίας; και γιατί αυτή η επιπόλαιη -αν θέλετε- ανάγνωση της ερώτησής μου.
Επιπόλαιη ανάγνωση;
Το «επιπόλαιη» είναι πολύ επιεικής χαρακτηρισμός.
Τι ζητάτε, δηλαδή, από τον υφυπουργό, αναφορικά με τη στάση που κράτησε απέναντί σας;
Έχω, λοιπόν, να πω ότι αυτό που οφείλει να κάνει ο κ. Μανιάτης είναι να ανακαλέσει το ύφος και τα λεγόμενά του… Και να απαντήσει επί της ουσίας: είναι σε θέση να κάνει διεθνή διαγωνισμό; Αν ναι, τότε απαντάει με το θετικότερο τρόπο σε όλα. Εάν δεν είναι σε θέση να κάνει διεθνή διαγωνισμό, τότε είναι εκτεθειμένος.
Μιλήσατε για «φήμες οι οποίες διακινούνται μέσω υπηρεσιών στο νομό Έβρου». Μπορείτε να γίνεται πιο σαφής;
Το περιεχόμενο της ερώτησής μου προς τον κ. Μανιάτη τις περιγράφει με σαφήνεια. Και μάλιστα, κάνω συγκεκριμένες αναφορές με τις οποίες επιχειρώ να δικαιολογήσω τη στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Με την ερώτησή μου, δίνω τη δυνατότητα στο υπουργείο να απαντήσει και να βάλει ένα τέρμα.
Δεν ήταν, όμως, αυτό που περιμένατε…
Όχι. Αντ’ αυτού, παίρνω μια υβριστική απάντηση -δε μου έχει ξανασυμβεί-, και μάλιστα, την πήρα, την πληροφορία και την απάντηση, δύο ημέρες προτού τη μάθω επισήμως από τη Βουλή. Την πληροφορήθηκα και από τα ΜΜΕ – ούτε αυτό μου έχει ξανασυμβεί επίσης.
Εκ των υστέρων, ψάχνοντας το θέμα διαπίστωσα σειρά πραγμάτων, τα οποία ίσως κάποια στιγμή ασχοληθώ και με νέα ερώτησή μου. Μάλιστα, μπορώ να σας πω ότι έχει φτάσει το θέμα και στο γραφείο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Διαπιστώσατε σειρά πραγμάτων, κάτι τέτοιο όμως φαίνεται πως διαπίστωσε και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, με αποτέλεσμα να στείλει το «φάκελο ζεόλιθο» στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Αυτό έπρεπε να το κάνει πολύ νωρίτερα. Είναι εκτεθειμένος γιατί άργησε.
Αν είχατε μπροστά σας τον κ. Μανιάτη, μετά και τη σύγκρουσή σας στη Βουλή, τι θα τον ρωτούσατε;
Εκείνο που θέτω ως ερώτημα είναι: «γιατί αυτός ο περίφημος διαγωνισμός για το ζεόλιθο εδώ και αρκετά χρόνια δε γίνεται; Γιατί κολλάει μονίμως;»
Δεύτερο ερώτημα -εγώ δεν έχω υπηρεσίες, δεν ασκώ διοίκηση για να μπορέσω να αντλήσω πληροφορίες: «ο ζεόλιθος σήμερα στην Ελλάδα πού παράγεται; εισάγεται από το εξωτερικό; ναι ή όχι; και από ποια χώρα εισάγεται, εάν εισάγεται;» Δεν έχω στοιχεία επαναλαμβάνω…
Αλλά υπάρχουν και άλλα ερωτήματα, όπως, για παράδειγμα: «εάν εισάγεται, από ποιες εταιρείες εισάγεται;» Όλα αυτά τα ερωτήματα «κυκλοφορούν» στο νομό ευρέως, και δεν ενοχλείται κανείς από την κυβέρνηση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. ΑΥΤΟΣ Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ SUPERFOODS, ‘’ΣΥΓΓΕΝΙΚΗ’’? ΤΟΥ ΚΟΡΡΕ.
Ποια θα ήταν για εσάς η αίσια έκβαση όλου αυτού του ντόρου με το ζεόλιθο, με το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιο Σώκο από τη μια πλευρά να κάνει απευθείας ανάθεση της επένδυσης, τον υφυπουργό ΠΕΚΑ από την άλλη να την ακυρώνει και να του ζητεί να κάνει διεθνή διαγωνισμό, και όλο αυτό να καθυστερεί το έργο, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ;
Εγώ, λοιπόν, λέω ότι η θετικότερη απάντηση, και ταυτόχρονα ευχάριστη για εμένα, θα ήταν να γίνει ο διεθνής διαγωνισμός, εάν και εφόσον μπορεί να γίνει. Εάν δεν μπορεί να γίνει, γιατί οι υπηρεσίες δεν είναι έτοιμες, τότε και πάλι είναι συνολικά εκτεθειμένη η κυβέρνηση.
Επένδυση 40 εκατ. ευρώ και δημιουργία 100 θέσεων εργασίας στα Πετρωτά Έβρου
Βγαίνει από το ψυγείο στο οποίο είχε τοποθετηθεί για περισσότερα από έξι χρόνια επένδυση ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορά την εξόρυξη ζεόλιθου στην περιοχή του Βορείου Έβρου.
Πρόκειται για μία υπόθεση η οποία παρέμενε στα συρτάρια των υπουργείων, από τα οποία βγήκε μόλις προ ολίγων ημερών ύστερα από παρέμβαση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης. Γραφειοκρατία αλλά και ισχυρές πιέσεις ιδιωτικών συμφερόντων εμπόδιζαν την υλοποίηση της επένδυσης, η οποία αφορά μάλιστα μία από τις πλέον χειμαζόμενες περιοχές της χώρας, τον ακριτικό Έβρο…»
Το πρώτο βήμα έγινε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Θύμιος Σώκος ενέκρινε τη μίσθωση περίπου 160 στρεμμάτων στα Πετρωτά Έβρου στην εταιρεία “Ν. Αλεξανδρίδης & Σία Ο.Ε. GEO-VET”. Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να εκδοθεί η άδεια εξόρυξης του πολύτιμου βιομηχανικού ορυκτού, επονομαζόμενου και ως “χρυσού της Θράκης”. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα φτάσει στα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν περίπου 100 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η υπόθεση απασχόλησε το τελευταίο τρίμηνο πολύ υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, από τα οποία δόθηκε εντολή να ανάψει το πράσινο φως, ώστε να προχωρήσει η εν λόγω επένδυση.
Πρόκειται για την αξιοποίηση ενός πολύ μεγάλου κοιτάσματος ζεόλιθου, άνω των 100 εκατομμυρίων τόνων, από τα ποιοτικότερα στον κόσμο, καθώς η καθαρότητά του φτάνει έως και στο 89% κατά μέσο όρο. Σε πολύ κοντινή περιοχή υπάρχουν άλλα δύο ανάλογα κοιτάσματα, κάπως μικρότερης καθαρότητας. Και τα τρία κοιτάσματα εντοπίστηκαν έπειτα από επίμονες και πολυετείς έρευνες της ομάδας του καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Ανέστη Φιλιππίδη. Η περιοχή δεσμεύτηκε το 2004 από την εταιρεία “Ν. Αλεξανδρίδης & Σία Ο.Ε. GEO-VET”, η οποία εδώ και μία εξαετία πασχίζει ανεπιτυχώς να λάβει αδειοδότηση, για να προχωρήσει στην εξόρυξη του πολύτιμου ορυκτού.
Παρέμβαση Πάγκαλου
Σύμφωνα με πληροφορίες ο φάκελος της υπόθεσης έφτασε προ εβδομάδων στα χέρια της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης κατόπιν ενεργειών ξένου τραπεζικού οίκου. Η αντιπροεδρία, αφού τον μελέτησε, συγκάλεσε σύσκεψη υπό την προεδρία του Θεόδωρου Πάγκαλου και με τη συμμετοχή αρμόδιων κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων, καθώς και αυτοδιοικητικών στελεχών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε εξηγήσεις “για ποιον λόγο, σε μία περίοδο που η χώρα καίγεται για επενδύσεις, υπουργοί κρατούν στα συρτάρια τους μία τέτοια επένδυση”.
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι σημαντικά εμπόδια έθετε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), το οποίο διεκδικεί για λογαριασμό του την “πατρότητα” του κοιτάσματος, καίτοι, όπως προέκυψε από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι όποιες μελέτες του είναι κατά πολύ μεταγενέστερες αυτών του ΑΠΘ αλλά και του ιδιώτη επενδυτή. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή στη σύσκεψη εξετάστηκαν και καταγγελίες που εμφανίζουν ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία παράγουν και εμπορεύονται ζεόλιθο ή άλλα παρόμοια “πράσινα” ορυκτά, να αντιτίθενται στη λειτουργία του ορυχείου στον Έβρο. Ο κ. Πάγκαλος εξήγησε ότι “είναι απαράδεκτο έξι χρόνια τώρα να μην απαντά το κράτος στο αίτημα ενός επιχειρηματία” και ζήτησε να τελειώσει η υπόθεση και, “εφόσον πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, να προχωρήσει η αδειοδότηση της επένδυσης”.
Εισαγωγές από Τουρκία, Βουλγαρία
Σύμφωνα με τον Γιάννη Βορδογιάννη, εκπρόσωπο της εταιρείας “Ν. Αλεξανδρίδης & Σία Ο.Ε. GEO-VET”, η επένδυση εκτός της εξόρυξης θα περιλαμβάνει και επιστημονικές – πειραματικές δραστηριότητες. Όπως εξηγεί ο κ. Βορδογιάννης, “η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 γι’ αυτό και μόνο το σκοπό και έως σήμερα δαπανήσαμε περί τα 100.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουμε ακόμη να πάρουμε την άδεια λειτουργίας”. Η σχετική αίτηση κατατέθηκε το Μάιο του 2005, αλλά η πολιτεία, “χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα”, όπως λέει ο κ. Βορδογιάννης, “αρνιόταν να την παραχωρήσει”.
“Κοιτάσματα ζεόλιθου υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα πλέον ενδιαφέροντα όμως, ακόμη και σε παγκόσμια κλίμακα, είναι αυτά τα οποία βρέθηκαν στα Πετρωτά Έβρου”, αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ Ανέστης Φιλιππίδης. Εξηγεί ότι το καθένα από αυτά έχει τουλάχιστον 100 εκατ. τόνους προς εκμετάλλευση με καθαρότητα η οποία μάλιστα αγγίζει ως και το 94%!
Σημειώνεται ότι ετησίως η χώρα μας εισάγει περί τους 50.000 με 60.000 τόνους ζεόλιθου, κυρίως από Τουρκία και κατά δεύτερο λόγο από Βουλγαρία, ο οποίος μάλιστα είναι χαμηλότερης ποιότητας από τον ελληνικό.
Ειδικότερα στην Τουρκία τα τελευταία επτά χρόνια, όσο διάστημα δηλαδή έχει κολλήσει η υπόθεση του Έβρου στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, η εκμετάλλευση ζεόλιθου έχει εκτιναχθεί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έως το 2004 στη γειτονική χώρα υπήρχε μόνον μία εταιρεία εξόρυξης ζεόλιθου, ενώ σήμερα ανέρχονται σε δεκατέσσερις. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες από τις εταιρείες εκμετάλλευσης ζεόλιθου -κυρίως στη Βουλγαρία- ανήκουν σε Έλληνες επιχειρηματίες, γεγονός που μπορεί να ερμηνεύσει και τους λόγους για τους οποίους ο πολύ καλύτερης ποιότητας ζεόλιθος του Έβρου παραμένει αναξιοποίητος.
Κατάλληλος διά πάσαν νόσον
Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη “ο ελληνικός φυσικός ζεόλιθος θεωρείται από τα πολυτιμότερα βιομηχανικά ορυκτά, καθώς οι φυσικοχημικές ιδιότητές του τον καθιστούν το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες -συνολικά 22- περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές”, ενώ χρησιμοποιείται πλέον ακόμη και στη διαιτολογία. Μάλιστα τελευταία κυκλοφόρησε στο εμπόριο και ένα συμπλήρωμα διατροφής με βάση το ζεόλιθο. Όπως εξηγεί ο καθηγητής, υπάρχουν 43 διαφορετικοί τύποι ζεόλιθου, εκ των οποίων μόνον τρεις θεωρούνται επικίνδυνοι και συνεπώς μη εκμεταλλεύσιμοι. Κοιτάσματα ζεόλιθου στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί και σε Ροδόπη, Κιλκίς, Λευκάδα, Κυκλάδες, Σάμο και Ζάκυνθο.
Η κατεργασία αστικών λυμάτων, καθώς και βιομηχανικών και γεωργικών υγρών αποβλήτων με ζεόλιθο έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της διαύγειας και γενικότερα της ποιότητας των νερών, πριν αυτά να καταλήξουν σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες.
Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη “ο ελληνικός ζεόλιθος θα μπορούσε να λύσει και το πρόβλημα της ρύπανσης σε λίμνες όπως η Κορώνεια. Η ρίψη του στα νερά της λίμνης θα είχε ως αποτέλεσμα τη δέσμευση επιβλαβών ουσιών, τη βελτίωση της διαύγειας του νερού, τη ρύθμιση του ph του νερού προς το ουδέτερο, τον εμπλουτισμό του σε οξυγόνο, τη μείωση της ποσότητας των βακτηρίων, βελτιώνοντας έτσι τη διαβίωση των οργανισμών στο υδάτινο οικοσύστημα. Επιπλέον η ανάμιξη του ζεόλιθου στην παραλίμνια ζώνη θα έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση επιβλαβών ουσιών, τη ρύθμιση του ph της παραλίμνιας λάσπης στο ουδέτερο”.
Οι χρήσεις
Ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Από έρευνες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι, όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο ζωοτροφών και υλικό δαπέδου κτηνοτροφικών μονάδων, αυξάνει κατά 17% τη γαλακτοπαραγωγή των αγελάδων, ενώ στα κοτόπουλα αυξάνει κατά 7% το βάρος τους. Επιπλέον πειραματικές εφαρμογές έδειξαν ότι η χρήση του στη γεωργία μπορεί να υποκαταστήσει το λίπασμα, αυξάνοντας μάλιστα σημαντικά την παραγωγή (στο σιτάρι από 29% έως 57%, στο ρύζι έως 34%, στο καλαμπόκι έως 50%, στο βαμβάκι έως 17% κ.ο.κ.). Τέλος θεωρείται ιδανικός για τις βιολογικές καλλιέργειες.
Πηγή: Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Νίκος Ηλιάδης)
ΖΕΟΛΙΘΟΣ
Ένα ορυκτό με χίλιες δυο χρήσιμες εφαρμογές
Έχει τόσο σημαντικές ιδιότητες και εφαρμογές που πολλοί το χαρακτηρίζουν μαγικό… Ο ζεόλιθος είναι ένα πορώδες ορυκτό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα και λόγω αυτής, μπορεί να φιλτράρει το νερό δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις.
Το όνομά του το πήρε από τα αρχαία Ελληνικά, Ζέω = βράζω και Λίθος = πέτρα. Κι αυτό γιατί όταν θερμαίνεται χάνει άμεσα όλο το νερό του υπό μορφή φυσαλίδων, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι βράζει. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας, από το ΑΠΘ, ο ζεόλιθος μπορεί να βρει αρκετές εφαρμογές, όπως:
Με την ενσωμάτωσή του στο έδαφος, δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, το νερό -ακόμα και έπειτα από μεγάλες βροχοπτώσεις- δεν μπορεί να τα παρασύρει σε μεγαλύτερο βάθος. Παράλληλα, η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά πραγματοποιείται με φυσιολογικούς ρυθμούς. Βελτιώνει τη δομή και τη χημική σύσταση του εδάφους εξουδετερώνοντας τα οξέα. Επίσης βοηθάει στη συγκράτηση της υγρασίας ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη.
Ως συνεργηστικό υλικό των χημικών λιπασμάτων για την βραδεία αποδέσμευσή τους.
Η χορήγησή του στα ζώα μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες που έχει η παρουσία φυτοπροστατευτικών στοιχείων στα προϊόντα διατροφής τους.
Βοηθάει στον έλεγχο των οσμών -κυρίως αμμωνίας και υδροθείου- σε χώρους συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων, σε κτηνοτροφικές μονάδες και ιχθυοκαλλιέργειες. Στις κτηνοτροφικές μονάδες, εφαρμόζοντάς το στο δάπεδο, αφενός απορροφά την αμμωνία μειώνοντας και τις επιβλαβείς αναθυμιάσεις και αφετέρου μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.
Στην ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το φιλτράρισμα του νερού και για την απορρόφηση της αμμωνίας.
Στη βιομηχανία χρησιμοποιείται στα φίλτρα για την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών ενώσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φιλτράρισμα των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, δεσμεύοντας διάφορα τοξικά και ραδιενεργά ιόντα και στην ανακύκλωση των νερών που προέρχονται από την βιομηχανική δραστηριότητα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μετά τη χρήση του και με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να αποκατασταθούν οι ιδιότητές του ώστε να μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί.
Σαν ενισχυτικό στη διατροφή των χοίρων, των πουλερικών, των αιγοπροβάτων και των βοοειδών. Προφυλάσσει τα ζώα από τις εντερικές παθήσεις, μειώνει τη θνησιμότητα των νέων ζώων, βοηθάει στην ανάπτυξή τους και στα πουλερικά, βοηθάει την αύξηση της ωοτοκίας τους.
Σαν συμπλήρωμα της ανθρώπινης διατροφής έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία.
Αναμεμειγμένος με άμμο στα δοχεία των μικρών κατοικίδιων απορροφά τις οσμές.
Μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία τα φωσφορικά άλατα από τα απορρυπαντικά, μειώνοντας το πρόβλημα της ρύπανσης και του ευτροφισμού των θαλασσών. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, τα έχει ήδη αντικαταστήσει σε όλων των ειδών τα απορρυπαντικά.
Με την προσθήκη του στο πλύσιμο -σε κατάλληλη μορφή- μπορεί να μειώσει την ποσότητα του απορρυπαντικού έως και 70% και να εξαλείψει την ανάγκη μαλακτικού. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής των υφασμάτων και μειώνει τις πιθανές αλλεργίες που προκαλούν οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών.
Η προσθήκη ζεόλιθου σε λίμνες αλλά και σε άλλους υδάτινους όγκους μπορεί να εμπλουτίσει το νερό σε οξυγόνο και μειώνει το φαινόμενο του ευτροφισμού. Παράλληλα, βοηθάει στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό πολλών υδρόβιων οργανισμών.
Ακύρωση σύμβασης για τον ζεόλιθο
Γράφτηκε από τον Πανταζίδης Γιώργος
Σε φιάσκο εξελίχθηκε η υπόθεση εξόρυξης ζεόλιθου στα Πετρωτά του βορείου Έβρου. Ένα μόλις μήνα μετά την πανηγυρική υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης σε εταιρεία για εξόρυξη του πολύτιμου μετάλλου, με την παρουσία μάλιστα του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κ Θύμιο Σώκο, παρουσία των τοπικών αρχών στα Δίκαια, έγινε γνωστό ότι η σύμβαση ακυρώθηκε.
Η ακύρωση της σύμβασης έγινε με απόφαση του υφυπουργού περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη εξ’ αιτίας σειράς διατάξεων αλλά και προηγούμενων απορριπτικών αποφάσεων από τη γενική γραμματεία της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Όπως αναφέρεται στην απόφαση ακύρωσης, «θα έπρεπε να ξεκινήσουν διαδικασίες για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού και όχι ανάθεσης».
Η σύμβαση είχε υπογραφεί στις 20 Μάιου στα Δίκαια και είχε παρουσιαστεί ως «θετική εξέλιξη για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της περιοχής αλλά και της τοπικής οικονομίας». Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη ο κ. Σώκος, δήλωσε πως « η σύμβαση είχε την έγκριση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης», αφού όπως είναι γνωστό επρόκειτο για απόφαση του κ. Πάγκαλου.
Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό απόφασης ακύρωσης της σύμβασης, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι με έγγραφο του υφυπουργού Περιβάλλοντος, της 21ης Δεκεμβρίου 2010, “διαβιβάστηκαν στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι σχετικές μελέτες και τα σχεδιαγράμματα του ΙΓΜΕ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού (και όχι ανάθεσης) για τη μίσθωση του εν λόγω δημόσιου λατομικού χώρου».
Τι κρύβει η διαμάχη για τον «χρυσό» ζεόλιθο της Θράκης
12.01.2012 15:5
- Η μάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του βουλευτή Εβρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου για την εξόρυξη του των κοιτασμάτων ζεόλιθου φαίνεται πως κερδίζεται οριστικά από τον υφυπουργό ο οποίος έχει ως σύμμαχό του τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή που συμφωνεί με την απόφαση του κ. Μανιάτη να ακυρώσει την απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (κρατικού περιφερειάρχη) Μακεδονίας Θράκης Θύμιου Σώκου.
Συγκεκριμένα, και ενώ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει ότι η εκμίσθωση του επίμαχου λατομικού χώρου μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν δημοπρασίας ο κ. Μανιάτης προσκομίζει επίσης έγγραφο του κ. Ρακιντζή σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία «GEO-VET Ν. Αλεξανδρίδης και ΣΙΑ Ο.Ε.» θα έπρεπε, προκειμένου να προχωρήσει σε ενέργειες τόσο των ερευνητικών εργασιών, όσο και της εκμετάλλευσης του επίμαχου χώρου, να εξασφαλίσει την από το νόμο απαιτούμενη συναίνεση της αρμόδιας υπηρεσίας και όχι να προχωρά σε ενέργειες, οι οποίες κατά μια λανθασμένη άποψη δημιουργούν τετελεσμένα.
Τι είναι ο ζεόλιθος
Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες υλικό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα, χάρη στην οποία μπορεί να καθαρίζει τον οργανισμό, δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις. Στην ουσία πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που δημιουργείται μέσα από φυσικές διαδικασίες εκατομμυρίων ετών και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρύτατα ως συμπλήρωμα διατροφής από ανθρώπους που κάνουν δίαιτα, βοηθώντας στη φυσική και άμεση αποτοξίνωση του οργανισμού.
Σύμφωνα με μελέτες, ο ζεόλιθος που εξορύσσεται από την περιοχή της Θράκης έχει 95% καθαρότητα, γεγονός που τον εντάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως.
Σύμφωνα με μελέτες, ο ζεόλιθος που εξορύσσεται από την περιοχή της Θράκης έχει 95% καθαρότητα, γεγονός που τον εντάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως.
ΚΑΙ ΕΔΩ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΕΟΛΙΘΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ.
Φυσικό Ένυδρο Αργιλο-πυριτικό Υλικό
με προικισμένες ιδιότητες από πλευράς
Χημειο-Σύνθεσης,Στοιχείων Όσο Και
Ικανότητας Ιοντο-Ανταλλαγής,
δηλαδή
Ικανότητας.. Να Δεσμεύει Άλλα Στοιχεία Και Ακόμη Ολόκληρες Ενώσεις.
Να γιατί οι Ιάπωνες, που δοκιμάζονται άσχημα με τη Φουκουσίμα, προμηθεύτηκαν εκατοντάδες τόνων φυσικού ζεόλιθου απ τη Θράκη, για να ελέγξουν την πυρηνική μόλυνση της θάλασσάς τους..
Κι αν ο Ζεόλιθος , βοηθά στον έλεγχο της πυρηνικής ρύπανσης, σκεφθείτε τί μπορεί να κάνει για την…δική σας ρύπανση, απ τα σκουπίδια των ταχυφαγείων που συσσωρεύσατε στο γαστεντερικό σας σύστημα…
Η Δυνατότητα του Ζεόλιθου,Δέσμευσης Ουσιών Ανέρχεται Έως Τριάντα (30%) Τις Εκατό Του Βάρους Του.
Πυρίτιο Έως 68%
Αργίλιο Έως 11%
Κάλιο Έως 4%
Ασβέστιο Έως 1% Και Σε Μικρότερα Ποσοστά
Μαγνήσιο,
Σίδηρο Και
Μαγγάνιο.
Όλα τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην δομή του…
με προικισμένες ιδιότητες από πλευράς
Χημειο-Σύνθεσης,Στοιχείων Όσο Και
Ικανότητας Ιοντο-Ανταλλαγής,
δηλαδή
Ικανότητας.. Να Δεσμεύει Άλλα Στοιχεία Και Ακόμη Ολόκληρες Ενώσεις.
Να γιατί οι Ιάπωνες, που δοκιμάζονται άσχημα με τη Φουκουσίμα, προμηθεύτηκαν εκατοντάδες τόνων φυσικού ζεόλιθου απ τη Θράκη, για να ελέγξουν την πυρηνική μόλυνση της θάλασσάς τους..
Κι αν ο Ζεόλιθος , βοηθά στον έλεγχο της πυρηνικής ρύπανσης, σκεφθείτε τί μπορεί να κάνει για την…δική σας ρύπανση, απ τα σκουπίδια των ταχυφαγείων που συσσωρεύσατε στο γαστεντερικό σας σύστημα…
Η Δυνατότητα του Ζεόλιθου,Δέσμευσης Ουσιών Ανέρχεται Έως Τριάντα (30%) Τις Εκατό Του Βάρους Του.
Πυρίτιο Έως 68%
Αργίλιο Έως 11%
Κάλιο Έως 4%
Ασβέστιο Έως 1% Και Σε Μικρότερα Ποσοστά
Μαγνήσιο,
Σίδηρο Και
Μαγγάνιο.
Όλα τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην δομή του…
Eυαγγέλου Μαριάννα
βιοχημικός Μs
βιοχημικός Μs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου