Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Αλκαλικές Τροφές - Αλκαλική Διατροφή


Πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε δημιουργούν στον οργανισμό μας ένα όξινο περιβάλλον που επιβραδύνει το μεταβολισμό και απορροφά ενέργεια με αποτέλεσμα να γινόμαστε ποιο επιρρεπείς στις ασθένειες και να "βάζουμε" ποιο εύκολα περιττά κιλά. Για μια ποιο υγιεινή διατροφή αλλά και για να χάσουμε ποιο εύκολα βάρος θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες αλκαλικές τροφές και λιγότερες όξινες.



Τα τρόφιμα που είναι αλκαλικά ή όξινα είναι πολύ εύκολο να τα κατηγοριοποιήσουμε ως εξής: μπορούμε να πούμε ότι τα "κακά τρόφιμα" όπως η ζάχαρη, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, η μαγιά, τα αεριούχα ποτά, τα πατατάκια, οι σοκολάτες, το αλκοόλ κλπ ανήκουν στις όξινες τροφές και τα "καλά τρόφιμα" όπως οι σαλάτες και τα λαχανικά ανήκουν στις αλκαλικές τροφές. Τη μεγαλύτερη σύγχυση στην κατηγοριοποίηση αυτή την προκαλούν τα φρούτα, τα οποία παρά τα πολλά θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που περιέχουν, έχουν και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έτσι έχουν όξινη επίδραση στο σώμα μας. Έτσι τα περισσότερα φρούτα ανήκουν στις όξινες τροφές με εξαίρεση το αβοκάντο, το λεμόνι, το λάιμ, το καρπούζι και η ντομάτα.



Γιατί όμως πρέπει να τρώμε περισσότερες αλκαλικές τροφές; 

Η απάντηση είναι πως το pH του ανθρώπινου σώματος είναι 7.4, δηλαδή ελαφρά αλκαλικό. Για να το διατηρήσουμε σε αυτή την τιμή πρέπει να τρώμε πολύ περισσότερες αλκαλικές τροφές σε σχέση με τις όξινες. Η αναλογία πρέπει να είναι περίπου 80% αλκαλικές τροφές και μόνο 20% όξινες.


Αλκαλικές τροφές που πρέπει να τρώμε:

Λαχανικά
Σπαράγγι, Αγκινάρες, Λάχανο, Μαρούλι, Κρεμμύδι, Κουνουπίδι, Ραπανάκι, Λυκοτρίβολο, Μπιζέλια, Φρέσκο κολοκυθάκι, Κόκκινο Λάχανο, Πράσα, Κάρδαμο, Σπανάκι, Γογγύλι, φαγώσιμοι Βολβοί, Καρότο, Φασολάκια, Παντζάρι, Σκόρδο, Σέλινο, Αγρωστώδη (σιτάρι, το κριθάρι κλπ.), Αγγούρι, Μπρόκολο, Λάχανο,Λαχανάκια Βρυξελλών.

Λίπη και Έλαια
Λινάρι, Αβοκάντο, Ελιά, Κοκοφοινικέλαιο.

Φρούτα
Λεμόνι, Λάιμ, Αβοκάντο, Ντομάτα, Γκρέιπ φρουτ, Καρπούζι (είναι σχεδόν ουδέτερο), Ραβέντι.

Ποτά - Ροφήματα
Φρέσκος χυμός λαχανικών, Καθαρό νερό (απεσταγμένο ή ιονισμένα), Νερό με λεμόνι (νερό με φρέσκο λεμόνι ή λάιμ), Τσάι, Μη ζαχαρούχο γάλα σόγιας

Αλκαλικοί Σπόροι, ξηροί καρποί και σιτηρά
Αμύγδαλα, Κολοκύθι, Ηλιοτρόπιο, Σουσάμι, Λινάρι,Φακή, Κύμινο (σπόροι) 
Όξινες τροφές :

Κρέατα
Χοιρινό, Αρνί, Βοδινό, Κοτόπουλο, Γαλοπούλα

Μαλακόστρακα
αστακοί,γαρίδες,καβούρια,καραβίδες κλπ

Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Γάλα, Αυγά, Τυρί, Κρέμα, Γιαούρτι, Παγωτό

Σπόροι και Ξηροί Καρποί
Αράπικα φιστίκια, Κάσιους Φιστίκια, Φιστίκια Αιγίνης

Ποτά - Ροφήματα
Ανθρακούχα ποτά, Καφές, Μπύρες, Οινοπνευματώδη, Χυμοί φρούτων, Smoothies, Γάλα

Λίπη και Έλαια
Κορεσμένα λίπη, Υδρογονωμένα έλαια, Μαργαρίνη (χειρότερη από το βούτυρο), Αραβοσιτέλαιο, Φυτικά έλαια, Ηλιέλαιο

Άλλα τρόφιμα - Διάφορα
Ξίδι, Λευκό Ζυμαρικά, Λευκό ψωμί, Ψωμί ολικής αλέσεως, Μπισκότα, Σάλτσα σόγιας, Καρυκεύματα (κέτσαπ, μαγιονέζα κλπ), Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, Μέλι, Γλυκά γενικά, Σοκολάτα, Κονσερβοποιημένα τρόφιμα, Σούπες σε σκόνη, Στιγμιαία Γεύματα, Γεύματα από Fast Food

Φρούτα
Όλα τα φρούτα είναι όξινα εκτός από εκείνα που αναγράφονται παραπάνω, στις αλκαλικές τροφές

http://www.diet4all.gr/alkalikes_trofes.php




ΟΞΙΝΕΣ & ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ



ΟΞΙΝΕΣ & ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε δημιουργούν στον οργανισμό μας ένα όξινο περιβάλλον που επιβραδύνει το μεταβολισμό και απορροφά ενέργεια με αποτέλεσμα να γινόμαστε ποιο επιρρεπείς στις ασθένειες και να "βάζουμε" ποιο εύκολα περιττά κιλά. Για μια ποιο υγιεινή διατροφή αλλά και για να χάσουμε ποιο εύκολα βάρος θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες αλκαλικές τροφές και λιγότερες όξινες.
Τα τρόφιμα που είναι αλκαλικά ή όξινα είναι πολύ εύκολο να τα κατηγοριοποιήσουμε ως εξής : μπορούμε να πούμε ότι τα "κακά τρόφιμα" όπως η ζάχαρη, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, η μαγιά, τα αεριούχα ποτά, τα πατατάκια, οι σοκολάτες, το αλκοόλ κλπ ανήκουν στις όξινες τροφές και τα "καλά τρόφιμα" όπως οι σαλάτες και τα λαχανικά ανήκουν στις αλκαλικές τροφές. Τη μεγαλύτερη σύγχυση στην κατηγοριοποίηση αυτή την προκαλούν τα φρούτα, τα οποία παρά τα πολλά θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που περιέχουν, έχουν και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έτσι έχουν όξινη επίδραση στο σώμα μας. Έτσι τα περισσότερα φρούτα ανήκουν στις όξινες τροφές με εξαίρεση το αβοκάντο, το λεμόνι, το λάιμ, το καρπούζι και η ντομάτα.

Γιατί όμως πρέπει να τρώμε περισσότερες αλκαλικές τροφές;
Η απάντηση είναι πως το pH του ανθρώπινου σώματος είναι 7.4, δηλαδή ελαφρά αλκαλικό. Για να το διατηρήσουμε σε αυτή την τιμή πρέπει να τρώμε πολύ περισσότερες αλκαλικές τροφές σε σχέση με τις όξινες.
Η αναλογία πρέπει να είναι περίπου 80% αλκαλικές τροφές και μόνο 20% όξινες.
Οι αλκαλικές τροφές είναι η βάση της υγείας. Ανανεώνουν τα κύτταρα μέσω του αίματος. Οι όξινες τροφές οξειδώνουν τους ιστούς και τα όργανα και οδηγούν σε ασθένειες. Η ισορροπία είναι περίπου 80% αλκαλικό περιβάλλον και 20% όξινο.
Ξέρετε ότι το κρέας, τα τυριά αλλά και κάποια φρούτα ή λαχανικά δημιουργούν όξινο περιβάλλον που επιβραδύνει το μεταβολισμό μας, μας απορροφά ενέργεια, μας αφήνει απροστάτευτους στις ασθένειες και μας προσθέτει κιλά; Κι όμως, νέες έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε να αναστρέψουμε τις ζημιές αλλά και να χάσουμε εύκολα βάρος αν καταναλώνουμε περισσότερες τροφές από μια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων. Όπως διευκρινίζει η δρ. Σίντι Ομάρα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, πρέπει να αυξήσουμε κατά 75% στη διατροφή μας τις αλκαλικές και να περιορίσουμε στο 25% τις όξινες τροφές. Σύμφωνα με τη δρ. Ομάρα και την ερευνητική της ομάδα, κάθε τρόφιμο περιέχει και όξινα και αλκαλικά στοιχεία. Πολλά φρούτα έχουν ξινή γεύση, μα τα περισσότερα απ' αυτά βοηθούν στη δημιουργία αλκαλικής κατάστασης που ωφελεί.

Πώς δρουν οι όξινες τροφές.
Όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει πολλές τροφές που δημιουργούν όξινη κατάσταση, το επιπλέον οξύ μπορεί να οξειδώσει τους ιστούς και τα όργανα και να οδηγήσει σε ασθένειες. Μπορεί επίσης να αποτελέσει το αγαπημένο περιβάλλον για επιβλαβή βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς επιφέροντας βλάβες στους αδένες και τα όργανα. Ακόμα, αυτοί οι μικροοργανισμοί παρεμβάλλονται στη σωστή λειτουργία του συκωτιού και του θυρεοειδούς και καθυστερούν τη διαδικασία επεξεργασίας του λίπους. Το αποτέλεσμα είναι νωθρός μεταβολισμός και ακατανίκητη έλξη για φαγητό με επακόλουθο τα αυξημένα λιποκύτταρα και τα επιπλέον κιλά.

Πώς οι αλκαλικές τροφές διευκολύνουν την απώλεια κιλών.
Τρώγοντας περισσότερες αλκαλικές τροφές, διατηρούμε την ισορροπία του σώματος μας περιορίζοντας το όξινο περιβάλλον. Έτσι, δεν υπάρχει ανάγκη να σχηματιστούν καινούρια λιποκύτταρα. Από τη στιγμή που το λίπος που έχουμε ήδη συσσωρεύσει δεν έχει να εξυπηρετήσει κάποιο σκοπό, κυριολεκτικά διαλύεται. Όταν επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία (υπερίσχυση της αλκαλικής κατάστασης) στο σώμα μας, αυτό επανέρχεται φυσιολογικά στο κανονικό του βάρος μέσα σε λίγους μήνες. Σύμφωνα μ' αυτήν τη θεωρία οι αλκαλικές τροφές είναι τα δομικά υλικά για την καλή υγεία. Όταν εισέρχονται στο αίμα μας, αρχίζουν να ανανεώνουν κάθε κύτταρο του σώματος μας. Και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η επιθυμία μας για φαγητό θα μειωθεί και τα επίπεδα της ενέργειας μας θα αυξηθούν. Επιπλέον, θα διαπιστώσουμε αλλαγές και στον καθρέφτη: πιο απαλό και σφιχτό δέρμα, πιο λαμπερά μάτια.  Πηγή : http://www.diet4all.gr/alkaline_food.htm



ΠΟΛΥ ΟΞΙΝΕΣΟΥΔΕΤΕΡΕΣΜΕΤΡΙΑ ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ
pH 5,0-5,5pH περίπου 7,0pH 7,5-8,0
Αλάτι ιωδιούχο ραφιναρισμένο.ΑβγάΑβοκάντο
Αλεύρι ραφιναρισμένοΑγγούριΑλφάλφα
Αλλαντικά.ΑγκινάρεςΑρακάς
Ανθρακούχα αναψυκτικάΑλάτι Θαλασσινό Βερίκοκα ξερά
Αποστάγματα. (Γενικά Αλκοόλ).ΑμάρανθοςΒερίκοκα φρέσκα
Γλυκά με άσπρο αλεύρι και ζάχαρηΑμύγδαλαΓκρέιπφρουτ
Γλυκαντικά τεχνητάΒατόμουραΓλυκοπατάτες
Επιδόρπια με ζάχαρη ή γλυκαντικάΒούτυροΓογγύλια
Ζάχαρη και προϊόντα αυτήςΒρώμηΚαλαμπόκι
ΖελέδεςΓάλα (κυρίως το κατσικίσιο)Καρότα
Ζυμαρικά άσπρα.Γιαούρτι πρόβειο.Κολοκύθα
Ζυμαρικά κινέζικα.Γκοφρέτες δημητριακών χωρίς ζάχαρηΚολοκυθάκια
Κακάο.ΔαμάσκηναΚουκιά
Καπνιστά και παστά τρόφιμαΔημητριακά πρωινού ολ. αλέσεωςΚουνουπίδι
Καραμέλες.Ελαιόλαδο.Λάχανο
Καφές & ροφήματα με καφεϊνηΕλιέςΜανταρίνια
Κρασί.Ζυμαρικά (μόνο ολικής αλέσεως)Μαρούλι
Κρέας ἀρνὶσιο.ΗλιόσποροιΜήλα
Κρέας βοδινὸ.ΚαρύδαΜηλόξιδο
Κρέας γαλοπούλας.ΚαρύδιαΜούρα
Κρέας κατσικίσιο.ΚάσιουςΜπανάνες
Κρέας κότας.ΚάσταναΜπαχαρικά
Κρέας κουνελιού, λαγού.ΚεράσιαΜπρόκολο
Κρέας πάπιας.ΚεχρίΝεκταρίνια
Κρέας στρουθοκάμηλου.ΚινόαΠαντζάρια
Κρέας φραγκόκοτας.ΚολοκυθόσποροιΠατάτα με τη φλούδα
Κρέας χήνας.Κράκερ δημητριακών χωρίς ζάχαρηΠιπεριές
Κρέας χοιρινὸ.Κρεμμύδια φρέσκα και ξεράΠιπερόριζα φρέσκια
Κρέμες διάφορεςΚριθάρι σπόροιΠιπερόριζα φρέσκια
Κυνήγι Φασιανὸς, πέρδικα, ορτίκι. Λαχανάκια βριξελώνΠορτοκάλια
Μαγιονέζα εμπορίου.ΛιναρόσποροιΡοδάκινα
ΜαρμελάδεςΜακαντέμιαΣέλινο
Μπισκότα.ΜανιτάριαΣκόρδο
Μπύρα.Μαργαρίνες (μη υδρογονωμένες)Σμέουρα
Ντομάτα (μαγειρεμένη).ΜελάσαΣπανάκι & συναφή χόρτα
Ξύδι.ΜέλιΣταφίδες μαύρες
Οστρακοειδή (ειδικά τα στρείδια).ΜελιτζάναΣύκα φρέσκα
ΠαγωτάΜη υδρογονωμένα φυτικά έλαια.Φασολάκια φρέσκα
Ρύζι αποφλοιωμένοΜοσχοκάρυδοΦραγκοστάφυλο
Σάλτσες τυποποιημένεςΜούσλιΦράουλες
ΣιμιγδάλιΜουστάρδαΧαρούπια
ΣοκολάταΜπάμιεςΧουρμάδες φρέσκοι
Τρόφιμα με χημικά πρόσθεταΜπαχαρικά.ΠΟΛΥ ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ
Τσάι μαύρο.ΝτομάταpH 8,5-9,0
Τυριά (Ανακατεργασμένα).ΞινόγαλοΑγαρ-Αγαρ 
Ψάρια. (Μόνο Ξιφίας, και φαγκρί)ΠαντζάριαΑκτινίδια
Ψωμί, αρτοσκευάσματαΠαξιμάδια (επτάζυμα)Ανανάς φρέσκος
ΜΕΤΡΙΑ ΟΞΙΝΕΣΠαξιμάδια (κριθαρένια)Αντίδια
pH 6,0-6,5Παξιμάδια (σίκαλης)Αφεψήματα βοτάνων
Γιαούρτι βιομηχανοποιημένο.Πάστες από ξηρούς καρπούςΑχλάδια
Γιαούρτι επιδόρπιο.Ποπ-κορν σπιτικόΚαρπούζι
Γλυκά με σπόρους και μέλι. ΠράσοΛάιμ
Δημητριακά πρωινού επεξεργ.ΡεβίθιαΛεμόνι
ΚέτσαπΡεπάνιΜαϊντανός
Κρασί χωρίς χημικάΡοφήματα από ξηρούς καρπούςΜάνγκο
Κρέμα γάλακτοςΡύζι αναποφλοίωτοΝεροκάρδαμο
Μαγιονέζα σπιτικήΣάλτσες σπιτικέςΠαπάγια
ΜαλάκιαΣιρόπι Σφενδάμου ανεπεξέργαστοΠεπόνι
Μπανάνες πράσινεςΣόγια και προϊόντα σόγιαςΣόδα μαγειρική (υπεραλκαλική)
ΜύδιαΣουσάμιΣπαράγγια
Πατάτες χωρίς φλούδαΤαχίνιΣταφίδες ξανθές
ΠίκλεςΤυρί & Γάλα  Σόγιας.Σταφύλια
ΠλιγούριΤυρί Κατίκι Δομοκού.Σύκα ξερά.
Ρύζι μερικώς αποφλοιωμένοΤυριά από πρόβειο ή γίδινο γάλαΦρούτα του πάθους.
Σιρόπι Σφενδάμου (επεξεργασμένο)ΦάβαΦύκια
ΣτάριΦακέςΧουρμάδες ξεροί
Τυριά κίτριναΦασόλιαΧυμοί λαχανικών
ΦαγόπυροΦιστίκια (εκτός από αράπικο)Χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη
Φιστίκια αράπικαΦρουκτόζη.
ΨάριαΦύτρα δημητριακών
Ψωμί ολικής αλέσεωςΦυτρωμένα σιτηρά.
Ψωμί σίκαλης ολικής αλέσεως
Ψωμί των Εσσαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...